top of page
Spelare i Gatans Lag tränar med Zlatan Ibrahimović.

PRESS OCH MEDIA

Gatans Lag har genom åren blivit uppmärksammat av media och andra organisationer. Vi har också fått flera utmärkelser som vi är väldigt stolta över. Läs mer om dessa nedan.

Är du journalist och vill komma i kontakt med oss för en intervju, ett reportage, bilder eller annat? Kontakta:

Viveka Holmberg

073-249 85 15
viveka@gatanslag.se

Utmärkelser

number 10

Med Zlatan Ibrahimović som beskyddare har det årliga priset Number 10 delats ut till ett projekt eller initiativ som utvecklar svensk fotboll. Bakom initiativet stod Svenska Fotbollförbundet och Volvo Car Sverige. År 2019 gick stipendiet på 1 miljon kronor till Gatans Lag: "För årets stipendiat finns det en så mycket större fiende än motståndarlaget. En fiende som varje dag besegras genom att göra fotbollsplanen till en outtömlig kraftkälla – fri från fördomar, utanförskap, kriminalitet och droger. Resultatet blir en gemenskap som hjälper spelare tackla allt i sin väg och ett lag som aldrig ger upp – speciellt inte på varandra."

uppmärksamhet från radiohjälpen

Gatans Lag har fått stöd genom Radiohjälpens insamling för en stärkt psykisk hälsa. Vid insamlingen medverkade vår tränare Felizia Sandberg och vår spelare Johanna Karlsson i ett inslag där de berättar hur Gatans Lag hjälpt dem på vägen till ett drogfritt liv.

Guldhanden 2023

Gatans lag och vår eldsjäl Johanna Karlsson tilldelades Sverige Uniteds stipendium Guldhanden 2023 för insatser för inkludering och mångfald. "Fotbollen blev för Johanna en väg bort från en miljö med droger och kriminalitet. Genom Gatans lag hjälper hon andra att gå från hemlöshet och utanförskap till gemenskap och nya nätverk, och är ett stöd i deras integration och inkludering i samhället."

STOCKHOLMS STADS TRYGGHETSPRIS

Stockholms stads trygghetspris delas ut en gång per år för att uppmuntra goda initiativ som ökar tryggheten för stockholmarna. År 2021 tilldelades Gatans Lag priset på 50 000 kr med motiveringen: ”För deras arbete att stötta människor, både kvinnor och män, i missbruk, hemlöshet, psykisk ohälsa och kriminalitet med hjälp av fotboll. Genom idrott och gemenskap ges möjlighet att bryta isolering och ensamhet och förbättra den fysiska hälsan. Föreningen arbetar framgångsrikt med att skapa motivation och kraft hos spelarna att själva förändra sin livssituation. Den nyktra och drogfria miljö som fotbollsträningen och andra aktiviteter erbjuder bygger och stärker relationerna och gemenskapen inom laget och ökar förutsättningarna för ett drogfritt liv.”

VI LIRARE

Vi Lirare är ett nätverk bestående av över 600 ambassadörer med bakgrund inom allsvensk fotboll. År 2021 tilldelades Gatans Lag ViLirare-stipendiet på 100 000 kronor. Stipendiet går till en person (eldsjäl), förening eller organisation som på ett avgörande sätt agerat förebild avseende fair play, respekt för varandra samt kärleken till sporten fotboll.

ÅRETS medmänniskor

På Svenska Hjältar-galan 2019 fick vi dubbla utmärkelser – varav den ena var ”Årets medmänniskor”. I ett klipp på Aftonbladet TV i samband med utmärkelsen berättar några av våra spelare om varför de började engagera sig i Gatans Lag.

Gatans Lag får utmärkelsen årets medmänniskor.

ÅRETS VOLONTÄR

Volontärbyrån utsåg 2022 Johanna Karlsson till Årets Volontär för sitt engagemang i Gatans Lag med bland annat följande motivering: "Johanna engagerar sig i Gatans Lag och gör enorm skillnad för de personer hon möter i sitt engagemang. Hon är en fantastisk representant för alla Sveriges ideellt engagerade."

I samband med utmärkelsen deltog Johanna i en intervju i Nyhetsmorgon.

gatans lag i media

bytte knarket mot fotbollen

Intervju i Expressen

Intervju med Johanna Karlsson  där hon berättar om sin resa från missbruk och kriminalitet till ett liv utan droger och brott.  

fotbollen blev vägen ur drogmissbruket

Intervju i Malou Efter Tio

När Sofie Nehvonen tog sig ur sitt tioåriga drogmissbruk blev fotbollen räddningen.

Från missbruk till EM för hemlösa

Intervju i Expressen
Thomas Teschke levde i ett tungt drogmissbruk. Nu har han representerat Sverige i EM för hemlösa i Hamburg. 

TRÄNING MED FÖRBUNDSKAPTEN

Våra spelare tränar med dåvarande herrlandslagets assisterande förbundskapten Peter Wettergren, som också är ambassadör för Gatans Lag.

musikvideos

bottom of page